Uw friese paard keuringsklaarmaken?

Op onze trainingsstal kunt u uw paard professioneel laten trainen voor de keuring oftewel keurinsklaarmaken. Wij stimuleren door gedoseerde training de maximale capaciteiten van uw paard, zodat deze zich optimaal presteert op de keuringsdag zelf. De training bestaat uit veel afwisseling, waardoor het werk niet als saai beschouwd wordt. Door de combinatie training en voeding is het ons doel uw paard in topconditie te krijgen, zodat deze de meeste kans heeft op succes.

De voorbereiding duurt circa 4 à 5 weken, afhankelijk van de algehele conditie waarin het paard wordt aangeleverd. Alles wordt tot in de puntjes voor u verzorgd, zodat u geen zorgen heeft voor en tijdens de keuringsdag. Onze deskundige hoefsmid kan uw paard correct op keuringsbeslag zetten.

De Friese Hengstenkeuring

Ieder jaar vindt eind november de eerste bezichtiging plaats voor de hengsten in Drachten. Hengsten welke het jaar erop drie jaar worden en ouder kunnen hier worden gepresenteerd. De hengsten worden tijdens de eerste bezichtiging met name beoordeeld op exterieur (rastype, bouw en beenwerk) en beweging (de drie basisgangen). De beoordeling tijdens de eerste bezichtiging bestaat uit een presentatie op de straat (aan de hand), een presentatie in de kooi (vrij bewegen). Hengsten welke 5 jaar en ouder zijn kunnen worden gevraagd een presentatie onder het zadel of een presentatie aangespannen te geven.

Hierna laat de jury weten of de hengst door mag gaan naar de tweede bezichtiging in Leeuwarden. Alle hengsten die aangewezen worden voor de tweede bezichtiging en een stokmaat van minimaal 1.58 cm hebben, verkrijgen het sterpredikaat. Tevens dient de hengst hiervoor een positieve uitslag te hebben gekregen van het KFPS op het spermaonderzoek en het röntgenologisch onderzoek.

De tweede bezichtiging in Leeuwarden bestaat uit een beoordeling van een presentatie in de kooi (vrij bewegen). De nadruk ligt op de beoordeling van de draf en de galop. De hengstenkeuringsjury bepaalt of een hengst wordt aangewezen voor de derde bezichtiging de volgende dag. Hengsten die worden aangewezen voor de derde bezichtiging worden veterinair gekeurd. Tijdens de derde bezichtiging worden de hengsten voorgesteld aan de hand. Daarna maakt de hengstenkeuringsjury de uitslag bekend welke hengsten door mogen naar het Centraal onderzoek.

Herkansing
Voor hengsten die hebben deelgenomen aan de eerste bezichtiging, maar niet zijn aangewezen voor het Centraal Onderzoek wordt later in het jaar een herkansing aangeboden. De herkansing bestaat uit een presentatie onder het zadel of aangespannen, een beoordeling van het exterieur aan de hand en een veterinaire keuring. Op basis van de herkansing kunnen hengsten als nog door de hengstenkeuringsjury worden aangewezen voor het Centraal Onderzoek.

Meer info over het keuringsklaarmaken?

Wilt u meer informatie? Of wilt u uw paard professioneel laten klaarmaken voor de keuring? Neem contact op met ons.